Změny ve způsobu ukládání fotografií a dokumentů modelů

Teď, když je verze 6.0 konečně hotová, je čas se trochu podívat dopředu.

Jednou z věcí, která byla neustálým zdrojem chyb a starostí, je práce s fotografiemi a dokumenty u modelů. Jde o skvělou funkci, která je opravdu užitečná, pokud své modelářské projekty spravujete v Model Colors. Když byla tato funkce před lety přidána, byly náklady na servery a úložiště podstatně vyšší než dnes a panovala obava, že by najednou všichni uživatelé nahráli obrovské množství fotografií, a tím by náklady na úložiště raketově vzrostly. Padlo tedy rozhodnutí ukládat všechny dokumenty a fotografie do vlastní složky iCloud Drive každého uživatele. Tato složka se používá na všech zařízeních Apple k synchronizaci dat mezi nimi a funguje jako běžná složka cloudového úložiště. Teoreticky aplikace ukládá soubory do složky konkrétního modelu na iCloud Drive a soubory se synchronizují na všechna ostatní zařízení.

V praxi to ale nefunguje příliš dobře. Tato funkce byla po mnoho let neustálým zdrojem chyb a podivných problémů. Novým zařízením může trvat věčnost, než synchronizují obsah iCloud Drive, takže to vypadá, že aplikace najednou přišla o všechny fotografie, titulní fotky atd. u všech modelů. Není to ideální. Soubory se nakonec synchronizují, ale aplikace nemůže nijak celý proces urychlit. Ani nové soubory se nemusí synchronizovat okamžitě. Nepomohly ani různé chyby v tom, jak aplikace se soubory pracovala. :)

Plán je nyní takový, že bychom pro fotografie a dokumenty možná začali používat řádné externí úložiště. Technická stránka je poměrně přímočará a aplikaci by umožnila plně kontrolovat všechny aspekty práce s médii. Pro ty, kdo se pohybují v IT: aplikace by využívala úložné řešení kompatibilní s Amazon S3, nešlo by však o samotný Amazon.

Pro uživatele by to nevypadalo příliš odlišně od dnešního stavu. Proběhla by úvodní fáze, kdy by se staré fotografie a dokumenty nahrály do nového úložiště, ale poté by v aplikaci neměly být žádné viditelné změny. Současná složka na iCloud Drive by byla nějakou dobu zachována jako záloha, ale nakonec by mohla být odstraněna a místo uvolněno pro jiné využití.

Další drobnou změnou v aplikaci by bylo přidání funkce Smazat moje data, kterou by bylo možné použít k vynucení odstranění veškerých dat z backendového serveru a serveru úložiště. To vyžaduje legislativa GDPR v EU.

Uvítali byste takovou změnu, nebo si myslíte, že je to špatný nápad? Neváhejte se prosím ozvat a podělit se o své obavy dřív, než se cokoli skutečně uvede do pohybu.